In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard nu ook bij de treinen van Blauwnet

24-4-2023
Reizen met de treinen van Blauwnet is vanaf vandaag nog makkelijker. Reizigers kunnen nu in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Dat geldt op alle trajecten van Blauwnet (Arriva en Keolis). Je hoeft je OV-chipkaart dus niet meer op te laden of een kaartje te kopen.
Je reis betalen met betaalpas kan al bijna overal in Nederland. Ook op alle trajecten van Blauwnet (Zutphen-Hengelo-Oldenzaal, Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zwolle-Emmen en Hardenberg-Almelo (Vechtdallijnen). 

Hoe werkt het?

OVpay werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Om te kunnen reizen met OVpay houd je je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en je bent ingecheckt. Na je reis check je op dezelfde manier, met dezelfde pas weer uit. Het werkt in principe dus hetzelfde als reizen met je OV-chipkaart. Het verschil met de OV-chipkaart is dat je nooit meer je saldo hoeft op te laden. Zorg wel dat je contactloos betalen aan hebt staan. 

Makkelijk, maar wel even opletten!

Haal je pas uit je portemonnee bij het in- en uitchecken. Zo voorkom je dat de kaartlezer de verkeerde pas scant, waardoor je teveel betaalt. Een contactloze betaalpas, creditcard van plastic en een mobiel worden als twee verschillende passen gezien. Ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.
 

Hoe betaal je met OVpay?

Reizigers kunnen vanaf vandaag in- en uitchecken in de treinen van Blauwnet met:

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS of Knab;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards; 
  • en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

 

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement (voltarief tweede klas). Reizigers die reizen met een abonnement moeten nog even wachten voordat zij gebruik kunnen maken van OVpay. Op een later moment wordt het ook mogelijk om abonnementen te koppelen aan een betaalpas, creditcard of mobiel.

Zien wat je betaalt

De kosten van de gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag van de gekoppelde rekening afgeschreven. Dat totaalbedrag is zichtbaar op het betaaloverzicht van je bank of creditcardverstrekker.

Het is ook mogelijk om je reisoverzicht en reiskosten in te zien. In je rekeningoverzicht vind je een referentienummer dat begint met NLOV met daarachter 14 cijfers en letters. Voer deze samen met het afgeschreven bedrag in via ovpay.nl/reisoverzicht en bekijk je gemaakte reizen en bijbehorende reiskosten. Het is ook mogelijk om je reisoverzicht in de OVpay app te bekijken. Deze is via de Google en App stores te downloaden.

Betalen in het OV verandert de komende jaren

De OV-chipkaart krijgt een opvolger. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij in het OV willen betalen. Daardoor wordt reizen met het openbaar vervoer steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe manieren van betalen worden door alle OV-bedrijven in Nederland en Translink landelijk ingevoerd onder de naam OVpay. Ook de OV-autoriteiten en banken werken mee aan dit programma. In- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of mobiel is een van die nieuwe betaalvormen. Andere nieuwe betaalvormen worden in stappen ingevoerd in de periode 2023-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Heb je verder nog vragen over OVpay? Neem een kijkje op ovpay.nl/nl/veelgestelde-vragen.