/getmedia/5773589f-c8d0-4fc3-9198-e06ad12af63a/Mobiel-betalen-liggend.JPG?width=610&height=478&ext=.jpg

OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas

Vanaf 6 juni kun je in heel Nederland in- en uitchecken met je contactloze betaalpas, creditcard of met de betaalapp op je telefoon. Vanaf 24 april kon dat al bij Blauwnet. Met OVpay introduceren we in Nederland het nieuwe in- en uitchecken in het OV voor reizigers die tweede klas en zonder korting of abonnement reizen. Je reis betaal je nu net zo makkelijk als je boodschappen in de winkel.  Je hoeft je OV-chipkaart dus niet meer op te laden of een kaartje te kopen. 

Hoe werkt OVpay?

Heel makkelijk: je houdt je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en - bliep! - je bent ingecheckt. Na je reis check je op dezelfde manier, met dezelfde pas weer uit. Zo simpel is het. Het lijkt op contactloos betalen in de supermarkt. Het verschil: je checkt op je bestemming ook weer uit.

Zorg dat je contactloos betalen aan hebt staan en dat je je pas uit je portemonnee haalt bij het in- en uitchecken. Zo check je in met de pas die jij wilt.
 

Alle trajecten van Blauwnet

Je reis betalen met betaalpas kan overal in Nederland. Ook op alle trajecten van Blauwnet:

  • Hardenberg-Almelo
  • Zutphen-Hengelo-Oldenzaal
  • Zwolle-Emmen 
  • Zwolle-Enschede
  • Zwolle-Kampen

 

Stap voor stap

We introduceren nu in- en uitchecken met de contactloze betaalpas, creditcard, of mobiel. Ideaal als je af en toe met het openbaar vervoer reist in de tweede klas en zonder korting of abonnement.

Hierna breiden we uit zodat ook bijvoorbeeld studenten, zakelijke reizigers en abonnementhouders gebruik kunnen maken van OVpay. Daarvoor moet je nog even geduld hebben. We houden je op de hoogte als er nieuwe mogelijkheden bij komen.
 

In- en uitchecken met de juiste pas

  1. Check in met je contactloze betaalpas, creditcard of je betaalpas op je mobiel. Haal je betaalpas uit je portemonnee. Zo weet je zeker met welke pas je incheckt. 
  2. Stap je uit? Dan check je uit met dezelfde pas als waarmee je bent ingecheckt. Ook nu haal je de pas bij het uitchecken uit je portemonnee.
  3. Je betaling gaat automatisch. De volgende dag zie je het bedrag in je betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
  4. Wil je de reiskosten van die dag bekijken? Voer de 14 cijfers en letters die achter NLOV staan en het afgeschreven bedrag in op deze pagina


Hoe betaal je met OVpay?

Je kunt in- en uitchecken met:

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, SNS, Rabobank, RegioBank of Knab
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (o.a. uitgegeven door ICS)
  • een mobiel die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen of creditcards. Dus ook met Apple Pay of Google Wallet
  • een buitenlandse contactloze betaalpas of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa

Gewoon zonder OV-chipkaart of abonnement. Vooraf aanmelden is niet nodig. Haal je OV-chipkaart of betaalpas altijd uit je portemonnee of telefoonhoesje. Zo weet je zeker waar je mee in- en uitcheckt.

Keuzehulp

Via deze pagina kun je de keuzehulp uitvoeren, waarin je een paar simpele vragen kan beantwoorden. Zo weet jij snel of je al met OVpay kunt in- en uitchecken. 

De OVpay App

Sinds kort beschikt OVpay ook over een app. Met deze app heb jij het overzicht in al je reizen. Live zien of je in- of uitgecheckt bent? Check de app. Ben je vergeten om uit te checken? Je past het aan in de app. Een overzicht van je reiskosten en je reizen? Check! Via deze pagina is het mogelijk om de app te downloaden. 

Veelgestelde vragen over OVpay

Wil je meer weten? Op de website van OVpay staan een heleboel vragen en antwoorden voor je op een rij. Staat je vraag er niet tussen, dan heb je ook de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen.

Tips

  • Voorkom dubbele reiskosten. Nu je zowel met je bankpas als OV-chipkaart kan reizen, is het belangrijk de volgende stappen aan te houden. Kies eerst de pas waar je mee wil inchecken. Haal de pas uit je portemonnee of telefoonhoesje. Houd de pas tegen de kaartlezer. Je bent ingecheckt. Check weer uit met dezelfde pas. Zo voorkom je dubbele reiskosten. Toch een uitcheck gemist? Kijk dan op www.ovpay.nl/reiskosten
  • Je plastic bankpas/creditcard en de mobiele versie op je telefoon worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening. Je kan dus niet met de plastic betaalpas inchecken en vervolgens uitchecken met je mobiel.


Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen over OVpay

Hoeveel saldo moet er op mijn rekening staan?

Genoeg om alle OV-reizen van één dag te betalen. De OV-reizen worden de volgende dag in één keer van je rekening afgeschreven. Als de afschrijving niet lukt, omdat er te weinig saldo op je rekening staat, dan word je contactloze betaalpas of creditcard geblokkeerd voor in- en uitchecken bij alle vervoerders in Nederland (dus trein, metro, tram en bus). We proberen daarna tot maximaal drie keer het verschuldigde bedrag van je rekening af te schrijven. Zodra dat gelukt is, kun je weer in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard. Je kunt wel gewoon met je OV-chipkaart in- en uitchecken of gewoon een kaartje kopen.

Als de betaalpas is geblokkeerd voor het in- en uitchecken kan het enkele dagen duren voordat de blokkering is opgeheven, ook nadat het banksaldo op de rekening is aangevuld.

Is er ook een app beschikbaar?

OVpay heeft ook een app beschikbaar gesteld. Je kan de app downloaden via deza pagina.

Is het goedkoper dan een kaartje kopen?

Ja, in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is in de meeste gevallen goedkoper dan een kaartje kopen. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart (tweede klas) zonder korting of abonnement.

Kan iedereen in- en uitchecken met zijn contactloze betaalpas of creditcard?

Ja, dat kan. Vooraf aanmelden is niet nodig. Je kunt per contactloze betaalpas of creditcard met één persoon reizen, net zoals bij de OV-chipkaart. Zorg wel dat je contactloos betalen aan hebt staan.

Kan ik ook met mijn betaalpas of creditcard op mijn mobiel of gekoppeld aan mijn wearable in- en uitchecken?

Ja, met je betaalapp of een wearable gekoppeld aan je betaalrekening kun je ook in- en uitchecken. Het kan gebeuren dat je wearable niet goed werkt met in- en uitchecken. Probeer dan opnieuw of gebruik je bankpas.

Mag ik tijdens mijn reis wisselen van betaalmiddel (pas, telefoon of wearable)?

Nee, als je incheckt met bijvoorbeeld de bankpas, kun je niet uitchecken met bijvoorbeeld je smartphone, ook al zijn deze aan dezelfde bankrekening gekoppeld. Als je dit toch doet, wordt de Check- uit als een nieuwe reis gezien en word er 2 keer 4 Euro verrekend, maar geen ritprijs.

Ook het wisselen van bankapp naar bankpas (zelfde bankrekening) bij overstappen is niet mogelijk. Dit wordt ook gezien als nieuwe reis en daardoor wordt er een dubbel instaptarief / geen overstapkorting berekend.

Ik mag rood staan op mijn betaalrekening. Wordt hier rekening mee gehouden

Ja, als je bijvoorbeeld 50 Euro rood mag staan op je betaalrekening, kun je ook reizen als er geen saldo op je rekening staat. Uiteraard zal de betaalpas of creditcard geblokkeerd worden als dit maximale bedrag (bijvoorbeeld 50 Euro negatief) bereikt is.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring