In- en uitchecken met betaalpas of creditcard nu in heel Nederland

6-6-2023
In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard – ook op een mobiel, is vanaf vandaag mogelijk bij alle OV-bedrijven in heel Nederland. Het is daarmee het enige land ter wereld waar dit mogelijk is geworden, nu ook de RET in Rotterdam vandaag deze betaalvorm heeft ingevoerd in bus, tram en metro. Het moment van landelijke dekking valt samen met de start van de landelijke communicatiecampagne over OVpay die vandaag start.

Nieuwe betaalvormen

Het OV-betalen in Nederland verandert. De OV-chipkaart krijgt een opvolger - de OV-pas - en er komen nieuwe betaalvormen bij. In- en uitchecken met de betaalpas of creditcard is een van die betaalvormen, die de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink hebben ingevoerd onder de overkoepelende merknaam OVpay. Reizigers kunnen voortaan zelf kiezen hoe ze willen betalen. Het OV wordt daardoor nog laagdrempeliger. Reizen met de betaalpas of creditcard werd als eerste geïntroduceerd in maart 2021 in de stadsbussen van Arriva in Lelystad. Daarna is de nieuwe betaalvorm gefaseerd in steeds meer regio’s ingevoerd, RET in Rotterdam sluit de rij. In veel buurtbussen is OVpay inmiddels ook al beschikbaar; naar verwachting is dit later dit jaar mogelijk in alle buurtbussen waar reizigers nu kunnen in- en uitchecken met een OV-chipkaart. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement (voltarief tweede klas). Later dit jaar later wordt het mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Opvallend vaak

Veel mensen hebben al gebruik gemaakt van OVpay. Opvallend vaak gebruiken reizigers de betaalpas in het OV bij evenementen en op feestdagen. Op Koningsdag gebruikte 26% van de reizigers die op saldo reizen(tijdens de reis betalen) een betaalpas of creditcard. In mei lag het gemiddelde op ruim 17%. In mei werd bij meer dan 6% van alle check-ins een betaalpas of creditcard gebruikt. Ter vergelijking: in november 2022 was dat nog geen 1% De verdeling in het gebruik van de betaalpas en digitale betaalpas op een mobiel is precies gelijk: 50%-50%. De OVpay app, die onder meer inzicht geeft in de gemaakte reizen en reiskosten, heeft inmiddels meer dan 137.000 gebruikers.

Campagne

De OVpay campagne is vanaf vandaag te zien op tv, radio, online en als buitenreclame (abri’s) en heeft een looptijd van zes maanden. De verwachting is dat het gebruik van in- en uitchecken met de betaalpas of creditcard door de campagne en grotere bekendheid verder zal toenemen.

Innovatie programma

In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten, banken en creditcardmaatschappijen samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Praktische zaken

Makkelijk, wel even opletten!
Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OVchipkaart. De reiziger checkt in bij de kaartlezer en checkt bij het uitstappen ook weer uit. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betalen met OVpay?
Reizigers kunnen vanaf in- en uitchecken met:

• een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS of Knab;
• een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
• alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
 een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
• en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reisoverzicht
De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV, en in de OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl