Rituitval door tekort aan machinisten

17-3-2023
Beste reiziger,

Wellicht heb je afgelopen tijd gemerkt dat er regelmatig treinen uitvallen. Dit komt door een tekort aan machinisten. We kunnen jou op dit moment niet de service leveren die je van ons gewend bent en dat vinden we erg vervelend. Daarvoor bieden wij onze excuses aan. We leggen je graag uit hoe het komt dat er treinen uitvallen.

Waarom is er een tekort aan machinisten?

Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste hebben wij te maken met collega’s die (langdurig) afwezig zijn door ziekte. Bijvoorbeeld door operaties met een lange herstelperiode of longcovid. Ook zijn er medewerkers die Keolis verlaten, omdat ze een andere baan vinden. Dat is niet nieuw. Maar het is op dit moment wel moeilijker om voor de collega’s die vertrekken, nieuwe medewerkers terug te vinden. Dat speelt niet alleen bij ons, maar ook in andere sectoren, zoals de bouw en zorg.

Er beginnen gelukkig ook nieuwe machinisten. Die moeten eerst een opleiding van vijf maanden volgen. Na afronding van de opleiding moeten er nog zaken worden afgehandeld voordat we onze nieuwe collega’s ook echt op de trein kunnen inzetten. Door langere wachttijden bij diverse instanties duurt dit langer dan normaal. Dit alles zorgt ervoor dat er de laatste tijd steeds vaker treinen uitvallen.
 

Wat doet Keolis er aan om rituitval te voorkomen?

Daar doen we alles aan, want we vinden deze situatie natuurlijk erg vervelend. Ten eerste zoeken wij nieuwe machinisten. Daarvoor bieden wij een opleiding aan. Zoals gezegd duurt deze ongeveer vijf maanden. Op dit moment zijn er meerdere nieuwe machinisten in de laatste fase van hun opleiding. Wij hopen dat zij snel klaar zijn en hun vergunning krijgen, zodat ze jou naar je bestemming kunnen brengen.

Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met uitzendbureaus. Via hen krijgen wij tijdelijk extra ondersteuning van mensen met een machinistenvergunning. Ook rijden collega’s van bus en kantoor, die in het bezit zijn van een machinistenvergunning, extra ritten op de trein. 

Hoe lang duurt de rituitval nog?

We kunnen nu helaas nog niet zeggen wanneer onze treinen weer volledig volgens dienstregeling rijden. We hopen dat de rituitval per december (2023) een stuk minder wordt. Dan zijn de nieuwe machinisten klaar met de opleiding. Ook kunnen we dan meerdere machinisten inzetten via de uitzendbureaus. We kunnen helaas niet voorkomen dat er de komende periode toch (af en toe) ritten vervallen.

Hoe weet ik of mijn trein rijdt?

We verwerken de treinen die uitvallen in de reisplanner. We adviseren je daarom om kort voor vertrek in de reisplanner te kijken of jouw trein rijdt. 

Machinist, ook iets voor jou?

In september begint er een nieuwe machinistenopleiding. Hiervoor kan je je vóór 31 maart nog opgeven. Als machinist heb je veel verantwoordelijkheid. Je vervoert dagelijks duizenden reizigers in en uit je eigen omgeving. Je geniet van fraaie landschappen met ochtendnevel of juist met een ondergaande zon. Het ene moment rij je met hoge snelheid, het volgende moment manoeuvreer je voorzichtig richting het station.

Misschien lees je deze tekst en denk je, “machinist zijn, dat lijkt me wel wat!”. Meer informatie over het beroep vind je op deze pagina. Je kan je hier ook aanmelden voor de nieuwe opleiding. Daarnaast bieden wij ook stageplekken aan. Meer informatie daarover vind je hier