Nachttrein blijft voorlopig rijden op traject Zwolle-Enschede

31-3-2022
De nachttrein tussen Enschede en Zwolle (en vice versa) blijft voorlopig rijden. Keolis heeft de pilot samen met de provincie Overijssel geëvalueerd. Daaruit blijkt dat het aantal reizigers, ondanks corona, is toegenomen. Daarom blijft Keolis de ritten voorlopig rijden.
Vanaf juni 2020 rijdt Keolis Blauwnet na middernacht met twee extra ritten op het traject Zwolle-Enschede. Reizigers kregen hiermee de kans om op een nachtelijk tijdstip via de provinciehoofdstad terug te keren naar Twente of hun reis ‘s nachts in Zwolle voort te zetten richting de Randstad of Groningen. Keolis ziet de nachtritten als een extra service richting de reizigers om de bereikbaarheid van de regio ’s nachts te vergroten.

Meer reizigers

In september en oktober 2021 is het aantal reizigers, dat gebruikt maakt van de nachtritten, geteld. Op de zaterdag maken er gemiddeld 25% meer reizigers gebruik van de nachtritten dan op vrijdag. Van Enschede naar Zwolle stappen er op vrijdagavond gemiddeld 183 reizigers op. Op zaterdag zijn dit er meer, namelijk 228 reizigers. Van Zwolle naar Enschede stappen er op vrijdagavond gemiddeld 81 reizigers op. Ook op dit traject maken er op zaterdag meer reizigers gebruik van de nachtrit, namelijk 102 reizigers.  

De reizigersaantallen zijn vergeleken met het aantal instappers voor de intrede van de nachttreinen. Zelfs met alle coronamaatregelen is er sprake van reizigersgroei, in oktober zelfs van 16 procent.

Vertrektijden

Vanuit Enschede vertrekt de extra late trein om 00.03 uur ’s nachts en arriveert om 01.01 uur in Zwolle. De rit biedt aansluiting op station Hengelo naar Zutphen om 00.16 uur, naar Oldenzaal om 00.18 uur en naar Goor om 00.46 uur. De extra trein vanuit Zwolle vertrekt om 01.05 uur en arriveert om 02.00 uur in Enschede. De trein stopt op de treinstations van Heino, Raalte, Nijverdal, Wierden, Almelo, Almelo de Riet, Borne, Hengelo en Enschede Kennispark.